Festivalové pivo je uvařeno

Hudba teče do uší, pivo zase do žil. Některé letošní hudební festivaly po celé České republice přinesou kromě pořádné porce kvalitní muziky také gastronomickou specialitu – originální festivalové pivo, které vyrábí, kdo jiný, Budějovický Budvar. Ve čtvrtek 11. května do pivovaru přijeli zvědaví organizátoři, aby se symbolicky zapojili do výroby výjimečného pivního speciálu, určeného pro ně a jejich hosty.

Pod odborným dohledem budvarského someliéra Aleše Dvořáka a vedoucího výzkumu Petra Košina vhodili do mladinového kotle hrst žateckého červeňáku a v ležáckých sklepích pak ochutnali dozrávající pivo, které za pár týdnů zpříjemní atmosféru návštěvníkům festivalů.
„Tohle speciální pivo je jen pro vás a vaše návštěvníky,“ zdůraznil zástupce Budvaru David Kudláček u recepce v hloučku zvědavých lidí v trikách, představující různé kapely a festivaly, s nimiž jsou jednotliví zájemci o prohlídku pivovaru spojeni. Potom se vydali s odborným doprovodem do pivovaru, aby na vlastní oči poznali místo a viděli procesy, jak jejich festivalový speciál vzniká.  



Dobré pivo k metalu
Hlouček návštěvníků míří ke studni uvnitř areálu pivovaru a lidé se po prvním představení pomalu navzájem seznamují. Jde to snadno, protože mají společnou lásku k hudbě a pivu. „Pořádáme v létě dva festivaly, Pekelný ostrov a Chodrockfest,“ říká tiskový mluvčí festivalů Honza Halík, který s kamarády přijal pozvánku Budvaru. Pekelný ostrov, kam přijedou např. kapely The Sweet, Olympic nebo Rybičky 48 i Jaroslav Uhlíř, se koná v Holýšově od 6. do 8. srpna, Chodrockfest, kde vystoupí např. Škwor, Harlej nebo Odyssea, bude v Domažlicích pod svatým Vavřinečkem 11. a 12. srpna.
Pivní speciál se bude točit i na čtvrtém ročníku mezinárodního rockového festivalu Ostrava v Plamenech, který se koná 5. srpna.  „Akci pořádáme v prostorách Národní kulturní památky Dolní oblast Vítkovice,“ říká pořadatel Patrik Kohut. „Dobré pivo k našemu metalovému festivalu patří a po třech letech chceme změnu k lepšímu, proto jsme se obrátili na Budvar,“ pokračuje, zatímco si s manželkou Moniku prohlížejí tři sta metrů hlubokou artéskou studni s vodou podobného složení, jako je ta dobrá z Novohradských hor. „O jméně festivalového piva už máme dávno jasno, bude se jmenovat Plameňák,“ dodává Patrik Kohut.

Bytelná pitelnost
Na varně to vře a kdo má kraťasy a tričko, v teplíčku si libuje, zatímco o půl hodinu později bude klepat kosu v ležáckých sklepích. Nastává minuta M, kdy se všichni zástupci organizačních týmů festivalů vystřídají u jednoho z měděných kotlů. Do něj postupně vhazují hrsti nebo větší kusy žateckého chmele, aby vyráběné pivo náležitě okořenili.
„Díky našemu postupu má naše pivo vynikající pitelnost, na které nám všem záleží,“ zdůrazňuje odborník na slovo vzatý Aleš Dvořák. „Pitelnost je ryze česká vlastnost, která způsobuje, že když sedíte s kamarády v hospodě, vypijete druhé, třetí nebo čtvrté pivo a stále máte chuť na další,“ vysvětluje.
V otevřených dvířkách postupně mizí zelená přísada, zatímco poučení a varovaní účastníci exkurze odolávají pokušení nahlédnout dovnitř.  Od Aleše Dvořáka se také dozvědí, že chmel slouží v pivu jako koření a má dodat jednak hořkou huť, jednak vůni a aroma. V Budvaru jako v jediném velkém pivovaru na světě přidávají při výrobě jen a jen hlávkový chmel, zatímco jiné pivovary se spokojí i s chmelovým extraktem, čímž samozřejmě kvalita piva utrpí.  
Vhazování chmele do kotle nadchlo také Josefa Kašpara a Víta Kratochvíla, organizátory již 17. ročníku multižánrového festivalu v Přeštěnicích u Milevska. Festival uprostřed lesů se koná 30. června a 1. července, takže festivalové pivo zde budou mít jako jedni z prvních. „S Budvarem je dobrá spolupráce a mít festivalové pivo nám přišlo jako fajn nápad,“ usmívají se chlapi, pořádající Open air musicfest Přeštěnice.  Nad jménem piva ještě podumají, příležitost budu mít hned večer při přátelském posezení s ostatními v českobudějovickém Malém pivovaru. „K nám do Přeštěnic jezdí lidé za pohodou. Jsme festivalem rodinného typu, kam se lidi každým rokem rádi vracejí. A na pivo máme nachystanou edici plastových kelímků pro opakované použití,“ doplňuje Pepa Kašpar.   
Poslední den školního roku ale ochutnáte festivalové pivo nejen u Milevska. Koncem června, konkrétně od 29. června do 2. července, totiž budou pít speciál z Budvaru také návštěvníci Basinfirefestu, který se koná ve Spáleném Poříčí u Plzně.

Pivo – koření festivalu
Již potřinácté se letos koná u Tábora známý hudební festival Mighty Sounds. Jeho organizátoři si v roce 2005 splnili sen, kdy si založili festival a do Olší u Tábora pozvali kapely, které jinak do České republiky nejezdily. Po pěti letech akci přestěhovali na letiště Čápův dvůr u Tábora a akce, kterou navštíví až deset tisíc lidí, patří k největším na jihu Čech. „S Budvarem spolupracujeme dlouho, a když chceme festivalové pivo prodávat, tak je taky fajn vidět, jak vzniká,“ vysvětluje Vít Černík, co je přilákalo do Budvaru. „Jsem u zrodu festivalu od začátku, a tak bych chtěl být i u zrodu festivalového piva,“ přidává se jeho kolega a kamarád Mirek Majer a pokračuje, že na letišti budou mít ve dnech festivalu 14. – 16. července nachystané i speciální kelímky. A pod jakým označením do něj budou točit? „Vybrali jsme pro náš speciál název B:Mighty,“ prozrazují chlapi, bez jejichž nadšení a zápalu by vyhlášený festival Mighty Sounds na jihu nebyl.
V půlce srpna, přesně od 17. do 19. srpna, se koná v Hradci Králové Hip Hop Kemp, již 16. ročník největšího hiphopového festivalu ve Střední a Východní Evropě. „S Budvarem dlouhodobě spolupracujeme, a když nás sem pozvali podívat se, jak se vaří speciál, rádi jsme přijeli,“ říká Radek Maliník a přiznává, že v žádném pivovaře dosud nebyl. „Jsme rádi, že budeme mít svůj speciál, jehož název večer v hospodě vymyslíme. Hudební festival se skládá ze spousty střípků a pivo mu dodává správnou atmosféru,“ dodává Radek Maliník, než s ostatními vejde do ležáckých sklepů. Při dvou stupních tu organizátoři festivalů konečně ochutnají tzv. mladé pivo kterým, až dozraje, budou za dva měsíce hasit žízeň v třicetistupňových letních žárech.

Je fajn mít svou značku
Na zkušenou se vypravili do Budvaru i Moravané. „Přijeli jsme se podívat, protože budějovické pivo bychom mohli prodávat u nás v SONO centru,“ říká Jiří Štopl z Brna. „U nás se hraje pořádná muzika celý rok a lidi by pili speciální pivo B:SONO,“ přemýšlí nahlas majitel vyhlášeného hudebního klubu spojeného s restaurací i hotelem. „Je fajn mít vlastní značku piva, na kterou by k nám lidi chodili,“ dodává.
Postupně si všichni přihýbají z korbelů, natočených Petrem Košinem, a pochvalují si jeho obsah. První doušky tzv. mladého piva už ochutnal i Radek Maliník. „Nepochyboval jsem o jeho kvalitě,“ říká spokojeně. „Na festivalové pivo z Budvaru se těším, tahle značka nám chutná a jsme rádi, že jí můžeme podpořit, ještě navíc, když se pořád jedná o národní podnik, který patří nám všem,“ dodává organizátor královohradeckého Hip Hop Kempu. S obsahem půllitru je spokojený i Marek Vohralík, organizátor festivalů Let It Roll Open a Exploration. První z nich se koná od 3. do 5. srpna v Milovicích u Prahy, druhý pak bude 18. a 19. srpna. „Festivalové pivo je moc fajn nápad a tady se nám všem líbí,“ libuje si. „Chceme návštěvníkům festivalu zajistit co nejlepší servis, rozmanitou nabídku, a do ní dobré pivo patří,“ pokračuje Marek Vohralík a přiznává, že je nadšený i samotným provozem pivovaru, protože do dnešního dne dosud v žádném nebyl.
O názvu piva pro festival, kde se bude speciál z Budějovického Budvaru pít jako první, už má jasno i Libor Pavlata. „Desátý ročník našeho multižánrového festivalu JamRock pořádáme od 8. do 11. června v Žamberku v Orlických horách. Vyhlásili jsme soutěž o název festivalového piva a zvítězil návrh Jamlok,“ prozrazuje hlavní pořadatel Libor Pavlata.   

Zdroj zábavy a osvěžení
Prohlídka pivovaru s vhazováním chmele i ochutnávkou mladého pivo je u konce. Všichni organizátoři festivalů se spokojeně sešli ve zmodernizované pivovarské restauraci u pečených kolen a těší se na řízenou degustaci se sommeliérem Alešem Dvořákem.
„Jsem moc rád, že festivalové pivo vzniklo a že jsme si mohli vyzkoušet zase nový recept,“ říká Aleš Dvořák. „Ve velké firmě, jako je náš Budvar, není totiž moc příležitostí vytvořit něco, co vybočuje ze stereotypu. Zatím se mi to podařilo dvakrát a nyní s Petrem Košinem potřetí. Je potřeba vyladit barvu, hořkost, aby to konzumentovi chutnalo. Pro festival není dobrá dvanáctka, protože silná piva lidi rychle odrovnají. Aby lidé na festivalu vydrželi vypít víc piv, připravili jsme jedenáctku. Festival je několikadenní zátěž, tak abychom nevyráběli davy lidí pod parou,“ vysvětluje s úsměvem Aleš Dvořák jejich výrobní strategii.
„Pivo je zdrojem zábavy a ověžení a tohle letní pivo bude na festivalech určitě chutnat. Letos ho vyrobíme  dvě várky a  dá se očekávat, že se na nás v budoucnu obrátí i další organizátoři,“ myslí si Aleš Dvořák. „Osobně se musím na nějakou akci také vypravit, abych věděl, jak festivalový speciál lidem chutná,“ dodává a už si zapisuje do diáře termín táborských Mighty Sounds. To sympatickou Lucii Klein potkáte na každém. „Jsem takový všudybílek,“ usmívá event manažerka z Budějovického Budvaru, pro kterou je festivalové pivo radostí i prací zároveň.    
Tak přijeďte v létě za kvalitní muzikou a výborným festivalovým pivem i vy, bude stát za to.               
                   
                       

                       

yellow blue red

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.